30 באפריל 2024 23:44

ועדת השרים לחקיקה אישרה: יאסר פרסום שמות הצדדים בהליך החושף מידע רפואי

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לאחרונה (16.2.2014) הצעת חוק לפיה ייאסר פרסום שם או פרטים מזהים על אדם במסגרת הליכים משפטיים אשר בהם מפורט מידע רפואי ביחס אליו.

המדובר בהצעת חוק פרטית שהוגשה כשבועיים קודם לכן על-ידי חברת הכנסת עדי קול (מסיעת יש עתיד), המבקשת למנוע את פרסום שמות הצדדים בהליך משפטי החושף מידע רפואי אודותם (כהגדרתו בחוק זכויות החולה התשנ"ו- 1996) וזאת ללא בחינתו ואישורו המקדים של ביהמ"ש. בדרך זו, תישמר פרטיותו וצנעת חייו של הטוען למיצוי זכויותיו המשפטיות.

על-פי המצב המשפטי הקיים בימינו, עקרון פומביות הדיון המעוגן בחוק יסוד השפיטה, מאפשר יריעת פרסום רחבה באשר לנעשה במהלך ובגדרי הליכים משפטיים. הטעם לכך נובע מהרצון  להאיר ולשקף את עבודת השופטים כך שאמון הציבור במערכת בתי המשפט יגבר. מן העבר הנגדי, המחוקק לא נותר אדיש לאפשרות הפגיעה בפרטיות, ולכן יצר איזון על-ידי מתן אפשרות לבקש את חיסיון ההליכים המשפטיים, ככל שפרסומם גורם לפגיעה חמורה בפרטיות [סעיף 70 (ד) לחוק בתי המשפט] וקביעת מספר מצבים מוגדרים בהתקיימם יותנה הפרסום באישורו של ביהמ"ש (כדוגמת פרסום אודות דיון שנערך בדלתיים סגורות, מידע באשר לקטין וכו’). אולם וכאמור, כבכל חריג, לא ניתן מענה לכלל וכך נותרנו עם הליכים נזיקיים אשר מטבע הדברים חושפים מידע אישי ורגיש המצוי במרכז צנעת חיוו של האדם.

ואכן, החוסר במענה מלא מצידו של המחוקק, יצר כלי מיקוח יקר מפז לטובתן של חברות הביטוח, אשר יוצרות לחץ על הנפגעים להגיע לפשרה על פיצויים מופחתים וזאת כנגד רצונם, ובלבד שלא תיפגע פרטיותם.

האנומליה הקיימת לא פסחה על שעריו של ביהמ"ש, אשר קיבל לאחרונה שתי החלטות תקדימיות (רע"א 482/13 אליהו חברה לביטוח בע"מ נ’ פלונית ו-ע"א 438/14 פלוני נ’ המאגר הישראלי לביטוח רכב), בהן עשה שימוש בסמכותו המצויה בגדרי ס’ 70(ד’)לחוק בתי המשפט, ואכן בחר  לאסור את פרסום המידע.

החלטות ביהמ"ש היו משום "יריית פתיחה" אשר הניחה את המשך הטיפול בידיו של המחוקק, ועל כן מוצע לתקן את חוק בתי המשפט ולקבוע כברירת מחדל כי במקרה שבו הליך אזרחי חושף מידע רפואי על אדם, יחול איסור על פרסום שמו או פרטיו המזהים, אלא אם כן בית המשפט התיר את פרסומם. כל זאת לשם מניעת פגיעה בפרטיות ונטילת מנוף הלחץ הבלתי ראוי מהצד החזק, קרי, חברות הביטוח.

יצוין כי בשנתיים האחרונות פועלת ועדה שמינה שר המשפטים הקודם, יעקב נאמן, ברשות שופט בית המשפט העליון (בדימוס) יצחק אנגלרד, אשר הוסמכה להמליץ על שינויי חקיקה בכל הקשור לפרסום פסקי דין והחלטות אשר יש בהם משום פגיעה בפרטיות מכל ההיבטים ולא רק ההיבט של מידע רפואי. ההצעה הפרטית למעשה מקדימה את עבודת הוועדה.

סקירה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.
הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

להצעת החוק המלאה לחצו כאן.

שתפו את הפוסט:

Facebook
Twitter
LinkedIn

דירוג האיכות של Dun's 100 לשנת 2024: משרד דן חי ושות' דורג שוב בקבוצת האיכות הראשונה בתחום הסייבר

דירוג האיכות של מדריך dun’s 100 פרסם את דירוג משרדי עורכי הדין לשנת 2024. בתחום הסייבר המדריך דירג, את משרד דן חי ושות', שוב, תחת ...

הרשות להגנת הפרטיות פרסמה גילוי דעת בנושא איסוף מספרי תעודות זהות וצילום תעודות זהות

בעת האחרונה ישנה מגמה גוברת של בתי עסק הדורשים מהלקוח למסור מספר תעודת זהות לצורך מתן שירות, ולעיתים אף דורשים למסור צילום של תעודת הזהות ...

טיוטת מסמך מדיניות חדשה בנושא איסוף ושימוש במידע ביומטרי במקום העבודה

על רקע המגמה הגוברת בשימוש טכנולוגיות לזיהוי ביומטרי אשר נעשה על ידי ארגונים לצרכי בקרת נוכחות עובדיהם, הרשות להגנת הפרטיות פרסמה לאחרונה (15.02.2024) מסמך מדיניות ...

באירופה עובדים. ה-AI ACT אושר.

מאת : צוות דן חי הפרלמנט האירופי אישר (13.03.2024) את תקנות הבינה המלאכותית (AI ACT). המדובר בחקיקה הראשונה מסוגה בעולם ובאה להסדיר את הפיתוח ההפעלה ...
דילוג לתוכן