20 באפריל 2024 14:05

מצלמים אתכם? כך תנהגו – המדריך

הסיפור של עדן בן זקן מעורר שאלות אצל צרכנים רבים. שאלות, כגון, האם ניתן לצלם אותנו בכל חנות אליה אנחנו נכנסים? אם ניתן – האם בכל החנות או רק בחלקה? מה נעשה כדי להיות מודעים טוב יותר לעובדה אם מצלמים אותנו או לא?

קודם כל סדר משפטי קטן. החוק שעוסק בנושא, חוק הגנת הפרטיות, חוקק ב-1981. לא חשבו אז על מצלמות במרחב הציבורי. ניתוח סעיפי החוק מוביל להפרדה בין שני מצבים: עצם פעולת הצילום שלנו והפרסום אותו צילום.

ביחס לצילום עצמו, החוק אוסר על צילום אדם ללא הסכמתו כאשר הוא מצוי ב"רשות היחיד". אין הגבלה על צילום ברשות הרבים. החוק אינו מגדיר מה זה "רשות היחיד". הבית שלנו, ודאי יחשב ככזה, גם בית של חברים שלנו, הזכות היא לא קניינית אלא מתייחסת לאופי המקום בו נעשה הצילום. אבל לפי פרשנות של הפסיקה, גם כל מקום אחר שבו יש לנו סיבה אובייקטיבית לחשוב שאנחנו מצויים בו לבד, בעצמנו או עם האנשים שאיתנו יהווה "רשות היחיד". מקום כזה יהיה, למשל, חדר הלבשה בחנות או כל פינה אחרת, כמו מחסן.

הגבלה נוספת לצילום עצמו קשורה לצילום, ללא הסכמתנו, שיכול ליצור אפשרות מעקב אחרינו. אם, למשל, מפוזרות בקניון מצלמות, נוצרת אפשרות מעקב אחר כל התנועות שלנו בקניון. גם פעולה כזו בעייתית ויכולה להוות עבירה על החוק.

כדי לענות לשני המצבים האמורים התפתחה הנורמה, לפיה מי שמצלם צריך לשים בכניסה לכל מקום מצולם שלט שמודיע שהמקום מצולם, לאיזו מטרה הוא מצולם ולמי ניתן לפנות בנושא. התפיסה היא שאם אדם נכנס למקום למרות קיומו של השלט, ניתן ללמוד מההתנהגות שלו שהוא מסכים לצילום.

סוג ההגבלות השני שקיים בחוק עוסק בפרסום הצילום. תוצרי צילום של מצלמה שהותקנה בחנות לטובת ביטחון ומניעת גניבות, יכולה לשמש רק למטרה הזו. כל שימוש אחר בצילומים יהווה עבירה על החוק.

עכשיו מהתיאוריה למציאות. נכנסתם לחנות? חפשו בכניסה או בחנות עצמה שלט שמודיע שהמקום מצולם במצלמות אבטחה. אין שלט? זכותכם להניח שהמקום לא מצולם. היה והמקום מצולם בכל זאת – ככל והצילום הוא במרחב ציבורי של החנות, המרחב בו מצויים המוצרים והקופות לתשלום – סביר שלא תהיה בכך בעיה. היה הצילום במקום שהוא רשות היחיד, כמו תאי ההלבשה או מחסן – צילום שם יכול לבסס תביעה כנגד החנות.

ליתר בטחון, גם אם אין שלט בחנות – תשאלו אם אכן המקום לא מצולם. הלכתם אחר-כך למדוד בתא מדידה – תוודאו שוב שהמקום לא מצולם. שלחו אתכם למדוד במחסן – שוב תוודאו שהמקום לא מצולם. הפעולות האלה ימנעו מכם את אי הנעימות. אין לכם חובה לשאול ואם החנות מצלמת בתא המדידה או המחסן בלי להודיע על כך, היא עוברת בכך על החוק.

אם החנות שבה הייתם מצלמת אתכם, על פי הוראה של הרשות להגנת הפרטיות יש לכם זכות לקבל העתק של כל הצילומים שבהם אתם מופיעים. כך תוכלו להיות גם רגועים, שאם צילמו אתכם, לפחות יצאתם טוב בצילום.

 

שתפו את הפוסט:

Facebook
Twitter
LinkedIn

דירוג האיכות של Dun's 100 לשנת 2024: משרד דן חי ושות' דורג שוב בקבוצת האיכות הראשונה בתחום הסייבר

דירוג האיכות של מדריך dun’s 100 פרסם את דירוג משרדי עורכי הדין לשנת 2024. בתחום הסייבר המדריך דירג, את משרד דן חי ושות', שוב, תחת ...

הרשות להגנת הפרטיות פרסמה גילוי דעת בנושא איסוף מספרי תעודות זהות וצילום תעודות זהות

בעת האחרונה ישנה מגמה גוברת של בתי עסק הדורשים מהלקוח למסור מספר תעודת זהות לצורך מתן שירות, ולעיתים אף דורשים למסור צילום של תעודת הזהות ...

טיוטת מסמך מדיניות חדשה בנושא איסוף ושימוש במידע ביומטרי במקום העבודה

על רקע המגמה הגוברת בשימוש טכנולוגיות לזיהוי ביומטרי אשר נעשה על ידי ארגונים לצרכי בקרת נוכחות עובדיהם, הרשות להגנת הפרטיות פרסמה לאחרונה (15.02.2024) מסמך מדיניות ...

באירופה עובדים. ה-AI ACT אושר.

מאת : צוות דן חי הפרלמנט האירופי אישר (13.03.2024) את תקנות הבינה המלאכותית (AI ACT). המדובר בחקיקה הראשונה מסוגה בעולם ובאה להסדיר את הפיתוח ההפעלה ...
דילוג לתוכן