תקדים באזורי לעבודה: הרחבת סמכויות מעסיקים על חשבון פרטיות העובדים

בית הדין לעבודה בתל אביב קבע לאחרונה (02.03.2025) בפסיקה חדשה: מעסיקים רשאים לדרוש בדיקה רפואית גם כאשר העובד מציג אישור מחלה חתום על ידי קופת החולים.

הפרשה עוסקת בחברה אשר ביקשה לזמן עובדת לשימוע בטרם פיטורים, אך זו הוציאה ימי מחלה וכך דחתה את מועד השימוע שלה. המעסיק, שחשד כי היא החלה לעבוד בחברה מתחרה במהלך תקופת המחלה, דרש שתתייצב לבדיקה רפואית מטעמו – אך העובדת סירבה. כתוצאה מכך, הוגשו תביעות הדדיות, ובית הדין דחה את שתיהן, תוך חיוב העובדת בהוצאות משפט.

החידוש המשפטי בפרשה בא לידי ביטוי בהרחבת האפשרות לזמן עובדים לבדיקה רפואית על ידי בית הדין. האם מעסיק רשאי לדרוש מעובד לעבור בדיקה רפואית, גם כאשר העובד מציג תעודת מחלה שהונפקה על ידי קופת חולים?

לפי הדין הקיים (בהתאם לתקנות דמי מחלה, תשל"ז-1976), מעסיק היה רשאי לשלוח עובד לבדיקה רפואית אך ורק אם תעודת המחלה לא ניתנה או אושרה על ידי קופת חולים. בפסק הדין בית הדין קבע כי המעסיק רשאי לדרוש בדיקה רפואית מעובד גם כאשר תעודת המחלה ניתנה על ידי קופת חולים, וזאת משום שכיום ניתן לקבל אישור מחלה בקלות רבה דרך קופות החולים, לעיתים מבלי להיפגש עם רופא. משכך, אין כל משמעות לחתימת קופת החולים על האישור.

בית הדין נדרש לאזן בין הזכות לפרטיות של העובדת לבין האינטרס של המעסיק לוודא כי העובדת לא מנצלת לרעה את ימי המחלה לטובת דחיית השימוע בעניינה, והכרעתו נוטה לטובת המעסיק:

"לצד החשיבות של שמירה על פרטיותו של העובד, התקנות מותירות את המעסיק באפלה בנוגע למהימנות אישור המחלה. במיוחד נכונים הדברים כאשר תעודת מחלה מונפקת מיד לאחר זימון העובד לשימוע והוא משתמש בה כדי לדחותו, ובכך כופה על המעסיק הארכת חוזה העבודה" (סעיף 48 לפסק הדין).

עוד נקבע בפסק הדין כי התראה של 24 שעות לבדיקה רפואית היא סבירה, במיוחד כאשר היא מתקיימת בעיר מגוריה של העובדת בשעה שממילא היא שוהה בביתה בהתחשב הנסיבות.

משמעות הפסיקה: פגיעה בפרטיות העובדים או מאבק בהונאות מחלה?

הפסיקה מעוררת שאלות כבדות משקל בנוגע לאיזון בין פרטיות העובדים לבין סמכויות המעסיק. מצד אחד, היא מאפשרת למעסיקים להתמודד עם ניצול לרעה של ימי מחלה. מצד שני, היא פותחת פתח לפגיעה בפרטיות העובדים על ידי חדירה לפרטים רפואיים, שכן עובדים עלולים למצוא עצמם מחויבים לבדיקה רפואית גם כאשר יש להם תעודת מחלה תקפה מקופת חולים. התפתחות פסיקתית זו עשויה להשפיע באופן משמעותי על מערכת יחסי העבודה בין המעסיק לעובדיו.

תיק: סע"ש 58217-06-22, סע"ש 5235-09-21

שתפו את הפוסט:

Facebook
Twitter
LinkedIn
דילוג לתוכן