קניית דירת מגורים היא אולי העסקה הכלכלית הגדולה, שרוב בני האדם עושים במהלך חייהם. אף על פי כן, קונים רבים מקלים ראש ומעדיפים "לחסוך" את העלויות הכספיות הכרוכות בביצוע הבדיקות הנדרשות, אשר ימנעו מהם לעשות טעות אשר תעלה להם ביוקר, ובמקום לפנות לאיש מקצוע בוחרים לסמוך על המזל.

לבתי המשפט הגיעו במרוצת השנים מקרים רבים של קונים "פזיזים" אשר לא ביצעו בדיקות ורק לאחר שחתמו על החוזה ושילמו ממיטב כספם למוכר, הם גילו כי ישנם פערים בין הנכס שרצו לרכוש לבין זה שהם רכשו בסופו של יום. פערים כאלו, אשר בבדיקה של עורך דין המתמחה בתחום המקרקעין היו יכולות להתגלות ולחסוך להם הרבה כסף וכאבי ראש.

אחת הדוגמאות השכיחות הינה מקרה של קונים, אשר גילו לאחר חתימת החוזה כי הדירה שנמכרה להם נבנתה ללא היתר בניה כדין או שבוצעו בה חריגות בניה. במקרה נוסף, הקונים גילו כי הנכס שהוצג בפניהם כדירת מגורים התגלה בפועל כמחסן (שהוסב לדירת מגורים).

ישנם גם לא מעט מקרים של קונים אשר מגלים לאחר חתימת החוזה, כי  קיימים בדירה ליקויים מהותיים, כגון: כשלים באיטום ורטיבויות, בעיות במערכת האינסטלציה, סדקים ופגמים קשים אחרים אשר תיקונם עלול להוות הוצאה כספית משמעותית שיכולה להסתכם באלפי שקלים ובעשרות אלפי שקלים.

לפי-כך, חשוב מאוד לבצע בדיקה יסודית של כל הפרמטרים הקשורים בקנית נכס, להלן נמנה את הבדיקות העיקריות אותן מומלץ לבצע:

1.       בדיקת זהות המוכרים באמצעות נסח טאבו המונפק באמצעות לשכת רישום המקרקעין.

2.       בדיקת הזכויות המשפטיות של הנכס, לרבות בדיקת התשריטים וההיתרים בתיק הבניין בעירייה.

3.       בדיקה של זכות מגבילה כגון: חובות, עיקולים, הערות אזהרה אחרות הרשומות על הנכס בטאבו ואשר יכולות לסכל את מימוש העסקה.

4.       תכנון נכון של ההצהרה לרשויות מיסוי מקרקעין (מס שבח, מס רכישה).

5.       עריכת הסכם  באופן מדויק אשר יגן על הצדדים וישקף נאמנה את הצהרותיהם כפי שהתגבשו בשלב המו"מ, באופן כזה שימנע, ככל הניתן, מחלוקות בעתיד הקשורות לנכס.

משרדנו מתמחה בייצוג קונים ומוכרים בעסקאות נדל"ן ואנו נשמח לספק לכם מידע נוסף ומפורט על האמור במאמר זה*.

*האמור במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לבדיקת פרמטרים מסוימים בעת רכישת דירה או הימנעות מהם. אין באמור בכדי להוות הצעה או הסכמה של משרדנו בייצוג משפטי. אנו ממליצים לכם להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום טרם ביצוע פעולה משפטית הקשורה בעסקאות נדל"ן.

שיתוף
נמנה על המובילים בתחום ההגנה על הפרטיות, המידע האישי, אבטחת המידע וההתגוננות מפני מתקפת סייבר במשפט הישראלי. בנוסף לכך התמחה במקרקעין ומשפט מסחרי ועוסק אף בלשון הרע, זכויות יוצרים, חוזי IT, חתימה אלקטרונית, ליטיגציה מסחרית, התגוננות מפני תובענות ייצוגיות ודיני ספורט. משמש כבורר במסגרת סכסוכים עסקיים בתחום שונים, לרבות בתחום חוזים מסחריים, מקרקעין וספורט. חבר המועצה הציבורית להגנת הפרטיות במשרד המשפטים (2007-2012), יו"ר ועדת הגנת הפרטיות של לשכת עורכי-הדין בישראל (2006-2011), מרכז תחום הפרטיות בלשכה ונציג הלשכה בדיוני הכנסת בתחום הפרטיות, מאגרי מידע והאזנות סתר (2011-2015), חבר ועדת אנגלרד לבחינת השאלות הנוגעות לפרסום פרטים מזהים בפסקי דין והחלטות של בתי משפט (2011-היום). דיין בבית-הדין המשמעתי הארצי של לשכת עורכי-הדין (2005-2010). מייסד הועדה למשפט וספורט בלשכת עורכי הדין והראשון שעמד בראשה (2003-2005), ועדה שפרסמה בחודש ספטמבר 2005 את דו"ח דן חי לשינויי חקיקה בתחום הספורט. מחלוצי העוסקים בתחום המשפט והספורט בארץ, תוך ייצוג עשרות רבות של ספורטאים, בעיקר כדורגלנים. מרצה מהחוץ במוסדות אקדמאים בנושא ההגנה על הפרטיות בישראל ודיני ספורט. תחומי עיסוק עיקריים: ייעוץ לבנקים, חברות ביטוח, בתי השקעות, חברות פיננסיות, חברות סלולר וארגוני בריאות בנושאי פרטיות, המידע האישי, אבטחת מידע ומוכנות למתקפת סייבר, כולל ייצוג בפני הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים (רמו"ט). ייצוג בהליכים משפטיים בתביעות בנושאי פרטיות, האזנת סתר, נתוני תקשורת, אינטרנט, לשון הרע, מסרים שיווקיים על-פי חוק התקשורת ('ספאם'), זכויות יוצרים וספורט, לרבות בתובענות ייצוגיות. ייצוג בעתירות לבג"ץ, עתירות מנהליות צווי מניעה וצווי עשה. ייעוץ בנושא החתימה האלקטרונית וייצוג בעלי זכויות יוצרים וסימני מסחר בעסקות רישוי והליכים משפטיים. ייצוג ספורטאים בפני אגודות ספורט, התאחדויות ואיגודי ספורט בארץ ובפני הארגונים המרכזים את ענפי הספורט בעולם.