חוזר מנכ"ל משרד החינוך אשר יצא לאחרונה (03.05.2015) מבקש להסדיר את השימוש במצלמות במוסדות החינוך. חוזר המנכ"ל מפרט את מטרות הצבת המצלמות, אופן מיקום המצלמות ואופן שימוש במצלמות. זאת, תוך איזון הזכות של התלמיד לאקלים מיטבי ולקידום רווחתו בבית הספר לבין זכותו לפרטיות.
עד פרסום החוזר אחוז לא קטן של מוסדות החינוך הפעיל מצלמות למטרות שונות ללא פיקוח ו/או נהלים. החל מיום פרסום החוזר, על מוסדות החינוך לישר קו עם הנהלים החדשים, בין אם במוסדות בהם הותקנו מצלמות לפני מועד כניסת החוזר לתוקף ובין אם לאו. החוזר מתייחס לתחומים כגון: מוגנות, רכוש, בטחון ואיתור אירועי אלימות ובריונות תוך הפרדה בין הצבת מצלמות בשטחים שונים כדוגמת תחום פנימי, תחום חיצוני וכו’.
משרד החינוך מדגיש, כי שימוש רציף במצלמות הינו בגדר אמצעי אחרון, שכן לצד תועלתו השימוש כרוך בפגיעה בפרטיות. לפיכך, "בכל מקרה של כוונה להציב מצלמות יש לבדוק אם מצלמות המעקב הן האמצעי המתאים והיעיל להשגת המטרה הרצויה ולברר אם אפשר להשיג מטרה זו באמצעי הפוגע פחות בפרטיות…לפיכך, יש לשקול בזהירות את עצם השימוש בו, ואם הוחלט לעשות בו שימוש, יש לעשות כן במידה שאינה עולה על הנדרש".
בנוסף, פורט החוזר את שעל המוסד החינוכי לנהוג במקרים שונים כדוגמת בקשה לעיון בחומר מוקלט, בקרה על המצלמות, הגנה ואבטחת המידע, הגבלות הקלטה ועוד. כהתמודדות עם השאלות האתיות הרבות העולות מהאמור, בחר משרד החינוך לערוך פעילויות שנתיות בנושא יחד עם המורים והתלמידים תוך שיתוף ההורים על מנת לרתום אותם למען המטרות שלשמן הוצבו המצלמות.
סקירה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
לקריאת חוזר המנכ"ל המלא לחץ כאן.
לקריאת מאמר בנושא חוזר המנכ"ל לחץ כאן.