פסיקה חריגה של המחוזי מרכז ניתנה לאחרונה (11.01.21), לפיה נאסר המשך הפצת הסרט ג'נין ג'נין, בשל לשון הרע הכלולה בו כנגד התובע. ההחלטה ניתנה במסגרת תביעה העוסקת בשאלת זכאותו של התובע לקבל פיצוי כספי וצווי עשה המורים לנתבע, מר מוחמד בכרי, להימנע מהפצתו של הסרט ג'נין-ג'נין אשר צולם והופק על-ידו, וכל זאת מכוח הוראות חוק איסור לשון הרע.
תובע, סגן אלוף במילואים, השתתף ולחם במסגרת מבצע חומת מגן בעיר ג'נין, טען כי הוא מופיע ומזוהה בסרט באופן הקושר אותו, לתוכן הסרט כמו גם לנרטיב שלו. לטענתו, הסרט אשר נחזה להיות סרט דוקומנטרי, מגולל את מאורעות מבצע חומת מגן במחנה הפליטים בעיר ג'נין, לרבות על דרך של עריכתם של ראיונות קצרים עם מספר תושבי המחנה, אך תוך הצגת תמונה עובדתית שקרית ממנה עולה, כי חיילי צה"ל ביצעו פשעי מלחמה ונהגו באכזריות ובשרירות לב כלפי אזרחים חפים מפשע. התובע טען כי פרסום הסרט עולה כדי הוצאת לשון הרע כנגדו, וזאת מקום בו יש בסרט בכללותו, לרבות הסצנות והראיונות אשר פורטו בהרחבה בכתב התביעה, כדי לפגוע בשמו הטוב ובכבודו ולבזותו בעיני הבריות. לטענת הנתבע עומדות לו ההגנות מכוח הוראות חוק איסור לשון הרע, לרבות הגנת 'אמת דיברתי', הבעת דעה ותום לב. משכך, לטענתו יש לדחות על הסף את התביעה מחמת היעדר עילה והתיישנות.
השופטת הליש סילש קיבלה את התביעה וקבעה כי מיוחסים לתובע באופן מפורש וברור מעשים משפילים ומבזים. כמו כן, דחתה את טענות ההגנה של הנתבע מכוח חוק איסור לשון הרע, נוכח העדרה של בדיקה כלשהיא של התיאורים העובדתיים המפורטים בסרטו, וזאת כאשר הוא בחר להציגם במסגרת סרט הנחזה להיות כזה המשקף תיעוד עובדתי. במסגרת השיקולים בפסיקת הפיצויים, נוכח תום הלב של הנתבע באופן הפקת הסרט ובהתנהלותו ביחס לסרט באותה עת ולאחר פרסומו, העובדה כי התובע ניתן לזיהוי בסרט, משך הזמן המצומצם בו מופיע התובע בסרט, פסקה השופטת פיצוי בסך של 175,000 ₪ והוצאות בסך של 50,000 ₪. בנוסף, הוציאה לו האוסר על הפצתו והקרנתו של הסרט בישראל, וקבעה כי יש ליתן צו להחרמתם של עותקי הסרט בישראל, זולת צו המופנה כלפי YouTube.
[תא (מרכז) 12733-11-16 ניסים מגנאג׳י נ' מוחמד בכרי]