במרץ האחרון, אישר המחוקק ביוטה חוק חדש המתמקד בבינה מלאכותית יוצרת (Generative AI). החוק, שיחול על נותני שירות וחברות בסקטור הפרטי, נכנס לתוקף ב-1 במאי 2024, לאחר שחתם עליו מושל יוטה. אף על פי שהחוק אינו נחשב מתקדם כחוקים דומים הנמצאים בדיון במדינות אחרות בארצות הברית, הוא מחיל חובות מסוימות על הכפופים אליו, לרבות חובת גילוי.
החוק קובע כי שימוש בבינה מלאכותית יוצרת אינו פוטר מציות לחוקי הגנת הצרכן של יוטה. במקרה של הפרת חוקים אלה, חברה או נותן שירות לא יוכלו להתגונן בטענה שהמעשה או ההצהרה נעשו על ידי הבינה המלאכותית היוצרת. הם נושאים באחריות לתוצאות הכלי שבחרו לשימוש. בינה מלאכותית יוצרת מוגדרת כמערכת של בינה מלאכותית שמאמנים על-ידי מידע, מתקשרת עם אנשים באמצעות טקסט, קול או תמונה, ומפיקה תוצרים הדומים לתוצרים אנושיים, ללא פיקוח אנושי או עם פיקוח אנושי מוגבל.
החוק מטיל על החברות ונותני השירות חובת שקיפות מוגברת לשימוש שהם עושים בבינה מלאכותית יוצרת. הוא מבדיל בין שתי קטגוריות:
- שירות החייב ברישיון או הסמכה מטעם המדינה כגון: רואי חשבון, אדריכלים, פסיכולוגים וכדומה. במקרה זה, יש להצהיר באופן ברור בפני כל אדם כאשר הוא מתקשר עם בינה מלאכותית כחלק מקבלת השירות.
- שירות אחר הכפוף לחוקי הגנת הצרכן ביוטה. במקרה זה, חברות ונותני שירות מחויבים להצהיר אם ישאלו על ידי האדם המשתמש בכלי תוכנה אם הוא מתקשר אם בינה מלאכותית או בן אנוש.
אי עמידה בהוראות החוק עשויה לחייב בקנס מינהלי עד לסכום של $2,500 לכל הפרה.
במקביל לחקיקת החוק, השיקה מדינת יוטה את משרד מדיניות הבינה המלאכותית (Office of Artificial Intelligence Policy) – המשרד הראשון מסוגו בארצות הברית. המשרד נועד לייעץ לעסקים, מוסדות אקדמיים ובעלי עניין אחרים בנושאים רגולטוריים, תוך טיפוח החדשנות ושמירה על ביטחון הציבור.
במסגרת המשרד תפעל מעבדת למידה שמטרתה לסייע ביצירת שיתופי פעולה בין מומחים בתעשייה, אקדמאים ורגולטורים לשם קביעת שיטות העבודה המומלצות והסטנדרטים הרצויים בתחום הבינה המלאכותית. הנושא הראשון בו תעסוק המעבדה הוא השימוש בבינה מלאכותית בתחום הבריאות, בדגש על בריאות הנפש.
המשרד אף מוסמך להציע לגורמים הפועלים במסגרת המעבדה להתקשר בהסכמי "הגירה רגולטורית". במסגרת ההסכמים הללו ניתן יהיה לקבוע מגבלות על הקנסות המוטלים בשל הפרות רגולטוריות, תקופות מעבר וכל התאמה אחרת הנדרשת בתקופת הבחינה של יישום מסוים של טכנולוגיות בינה מלאכותית.
יוטה היא אחת המדינות החלוצות בארצות הברית ברגולציה של תחום הבינה המלאכותית. כבר בשנת 2018 הקימה את המרכז המדינתי למצוינות בבינה מלאכותית, והחוק החדש מהווה צעד נוסף במאמצי המדינה להוביל את התחום.