הצעת חוק פרטית: שירות בתי הסוהר יוגדר כרשות ביטחון בחוק הגנת הפרטיות

הצעה לחיזוק שירות בתי-הסוהר. לאחרונה (31.3.25), הוצעה יוזמה בדיוני הכנסת לתיקון חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א–1981, במסגרתה הוצע להוסיף את שירות בתי הסוהר (שב"ס) להגדרת "רשות ביטחון" בסעיף 19(ג) לצד גופים ביטחוניים אחרים. מטרת ההצעה היא להעניק לשירות בתי הסוהר מעמד מתאים לפעילותו הביטחונית, אשר כרוכה לעיתים בפעולות החורגות מהגדרת פרטיות רגילה בשל אופיו של המוסד כאחראי למשמורת אסירים פליליים וביטחוניים.

שירות בתי הסוהר ממלא תפקיד חיוני בשמירה על ביטחון הציבור, ביטחון בתי הסוהר וביטחונם של לוחמי הכליאה. הפעולות הנעשות על ידיו באופן תדיר הן חלק בלתי נפרד מעצם החזקת אסיר במשמורת, פעולות שלא רצוי ולא ראוי להגדירן כפעולות הפוגעות בפרטיות, שכן בית סוהר מטבעו – אינו מקום פרטי. לפיכך, הצורך להחריג את שב"ס במסגרת רשויות הביטחון עולה בקנה אחד עם ההיגיון המשפטי והמעשי.

כבר בשנת 2019, במסגרת דיון בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הומלץ לכלול את שירות בתי הסוהר כרשות ביטחון, וכך נכתב, בין היתר, בסיכום הדיון על ידי המשנה ליועמ"ש: "הפטור לרשות ביטחון נועד לגופים, בעלי מאפיינים ביטחוניים, שהפגיעה בפרטיות אינהרנטית לפעילותם. נראה כי התכלית שבהענקת הפטור היא להימנע ממצב בו הרשות, עובדיה ומי שפועל מטעמה, הפועלים במצב של עמימות מבנית לגבי גדר סמכותם המדויק לפגוע בפרטיות, יהיו בחשש מתמיד מכך שכל פעולה שיבצעו תוך חריגה קלה מסמכותם עלולה להפוך לעבירה פלילית או לעוולה אזרחית". בעקבות כך, בשנת 2020 הוצע תיקון לחוק הגנת הפרטיות, אשר ביקש לקבוע בדומה להצעה זו, כי שירות בתי הסוהר יוגדר כרשות ביטחון.

הדברים היו נכונים אז, והם נכונים היום שבעתיים, בעקבות מתקפת הטרור הרצחנית של ה-7 באוקטובר 2023, שב"ס עבר שינוי מדיניות משמעותי, שהתבטא בהקשחת התנאים לאסירים ביטחוניים והגברת אמצעי הפיקוח והבקרה מול ארגוני הפשיעה. צעדים אלה הובילו לגידול משמעותי באיומים הביטחוניים והתמודדות עם אתגרים חדשים, תוך שימוש נרחב יותר בכלים מודיעיניים שכרוכים, מטבעם, בפגיעה מסוימת בפרטיות.

התיקון המוצע לחוק מבוסס על עקרונות משפטיים שהוכרו זה מכבר ביחס לגופים ביטחוניים אחרים. לנוכח המציאות הביטחונית החדשה ואופיו של שב"ס כמוסד המופקד על אסירים בעלי רמת מסוכנות גבוהה, מן הראוי לכלול אותו תחת ההגדרה של "רשות ביטחון". הצעת החוק מהווה התאמה מתבקשת של החוק למציאות הביטחונית בישראל, ותסייע לשב"ס להמשיך ולפעול להגנה על ביטחון הציבור באופן מיטבי.

שתפו את הפוסט:

Facebook
Twitter
LinkedIn
דילוג לתוכן