הפגיעה בפרטיות אזרחי ישראל עולה מדרגה: הצעת חוק לפיה רשויות נוספות יוכלו לקבל נתוני תקשורת

בימים הקרובים, ככול הנראה ביום ראשון ה- 29.06.14, תוגש על ידי משרד המשפטים לאישור וועדת השרים לענייני חקיקה הצעה לתיקון חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – נתוני תקשורת), תשס"ח-2007, הידוע בכינויו "חוק נתוני תקשורת" או "חוק האח הגדול".

החוק, במתכונתו הנוכחית טרם ההצעה לתיקון, מאפשר לגופים שונים במדינת ישראל (משטרת ישראל,  משטרה צבאית חוקת, מחלקה לחקירת שוטרים, היחידה לחקירת שוטרים צבאיים, רשות לניירות ערך, רשות המיסים ולרשות להגבלים עסקיים) לקבל מידע אודות נתוני תקשורת של אזרחים. כך למשל, אם תרצה המשטרה לקבל מידע בדבר איכון הטלפון הסלולארי של אדם הנחשד בפלילים, יש ביכולתה לבקש צו בית משפט המתיר לה לעשות כן.

במקרים דחופים, בהם ישנה חשיבות עליונה לדחיפות המידע (כגון שאלת חיים או מוות), יכולה המשטרה לפעול לקבלת המידע אף מבלי לקבל את אישורו או רשותו של בית המשפט, בדמות צו.

התמורות בחוק, כפי שהן באות לידי ביטוי בהצעת החוק שעתידה להיות מוגשת כאמור, באות לידי ביטוי בכמה מישורים. ראשית, הצטרפות מספר לא מבוטל של גופים שיכולים לקבל את המידע הפוגעני. כך למשל, לפי הצעת החוק יוכלו לקבל את המידע אף רשות העתיקות, רשם מאגרי המידע, רשות הטבע והגנים, משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה וכן הממונה על הביטחון במערכת הביטחון. כל אלה, וחרף העובדה כי ישנו קושי ממשי להצדיק את הפגיעה בפרטיות אל מול תועלת שתצמח לרשות הטבע והגנים או למשרד החקלאות – למשל, יוכלו לעקוב ולנטר את תנועתם של אזרחי מדינת ישראל בעקבות הצעת החוק הנדונה.

הצעת החוק טומנת בחובה עוד מספר שינויים בחוק, הפועלים לרעת האזרחים. כך למשל, לשר המשפטים תינתן האפשרות לקבוע, על פי שיקול דעתו הבלעדי, לגביי גופים נוספים שיהיו רשאים לעשות שימוש בנתוני התקשורת, מלבד הגורמים המאושרים בחוק. פגיעה נוספת, הינה בדמות המידע עצמו שייאסף והגופים מהם ייאסף המידע. כיום המושג "נתוני התקשורת" מתייחס רק למידע מגופים בעלי רישיון בזק. לפי הצעת החוק, מידע בדבר נתוני תקשורת יכול להיות מכל גוף המחזיק מידע שכזה, ללא קשר לשאלה האם יש לו רישיון בזק.

גם במתכונתו הנוכחית, החוק אינו עולה בקנה אחד עם השמירה הראויה על הזכות לפרטיות או מניעת הפגיעה בה. הצעת החוק אף מחריפה את הפגיעה הקיימת, והופכת את חיי האזרחים בישראל, למעין תוכנית ריאליטי דוגמת "האח הגדול".

סקירה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.
הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

שתפו את הפוסט:

Facebook
Twitter
LinkedIn

התקנות לעניין מידע שהועבר לישראל מהאזור הכלכלי האירופי – תחולה גם על מאגר מעורב

שנת 2025 תהיה שנה עתירת שינויים בדיני הפרטיות של ישראל. השינוי העיקרי שייכנס לתוקפו באוגוסט הוא העדכון המקיף לחוק הגנת הפרטיות, עליו ניתן לקרוא בהרחבה ...

מערך הסייבר הלאומי – נטילת טביעת אצבע לזיהוי נפגעים וחללים בעקבות ה-7 לאוקטובר

דו"ח חדש שפורסם על ידי היחידה ליישומים ביומטריים במערך הסייבר הלאומי ממליץ על שימוש בטביעות אצבע לצורך זיהוי פצועים וחללים באירועי רב נפגעים. לפי ההמלצה ...

מי ישמור על הסודות שלנו לאחר המוות? הצעה לתיקון לחוק הגנת הפרטיות

בעקבות רצף האירועים שהחל ביום ה-7 לאוקטובר 2023, נפגשו ישראלים רבים עם השאלות הקשות: מה דינם של הנכסים הדיגיטליים של אהובינו שלא איתנו עוד? ומה ...

הרשות להגנת הפרטיות חושפת: ליקויים חמורים בקרב מגזר בתי החולים

הרשות להגנת הפרטיות פרסמה לאחרונה (15.9.24) דוח פיקוח רוחב שערכה ב-28 בתי חולים בישראל, הכוללים גם מרכזים לטיפול יום ובתי חולים פרטיים. בשנים האחרונות, חלה ...
דילוג לתוכן