האם קיומו של משחק מוכר אשר התקיים במתווה דומה יכול להעלות לכדי הפרת זכויות יוצרים, אשר מזכה את הוגי המשחק בפיצוי בגין הפרתם? לשאלה זאת נדרש לאחרונה (03/03/2013) בית משפט השלום בחיפה אשר השיב על כך בשלילה.

הרקע לתביעה היה משחק חוצות אשר התקיים בעיר חיפה, כמשחק תרבות עירוני, בשם "מפלצות העיר" בו, תושבי העיר הוזמנו לצאת לרחבי העיר ולנסות לאתר בובות גדולות בדמות מפלצות מעוצבות באמצעות רמזים באתר האינטרנט שהוקם.

באופן דומה לאחר כשנה בעיר טבעון שיחקו במשחק דומה, בו נקראו תושבי טבעון לצאת לחוצות הישוב ולחפש דגם קטן וסטנדרטי של פיה, באמצעות רמזים שהופיעו באתר האינטרנט של המועצה, בדומה למשחק הקודם אשר התנהל בחיפה על ידי התובעים. בעקבות ביצוע המשחק הגישו התובעים תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים והעתקה של המשחק.

התובעים טענו כי הנתבעים הפרו את זכויות היוצרים שלהם במשחק המפלצות, אותם קיבלו מעירית חיפה שהזמינה מהם את הפרוייקט. לפיכך עליהם לפצותם, גם ללא הוכחת נזק, בפיצוי על פי חוק זכויות יוצרים תשס"ח-2007. התובעים אינם חולקים על כך שאין להם זכויות יוצרים לעצם הרעיון של המשחק. עם זאת, לטענתם בביצוע הרעיון ובהוצאתו מן הכח אל הפועל, כפי שעשו בפרוייקט המפלצות, הם רכשו זכויות יוצרים כלפי כולי עלמא, המונע מאחרים לבצע משחקים כדוגמת המשחק שהם עשו.

לטענת הנתבעים ניתן לראות בהם כ"מפר תמים" לפי סעיף 58 לחוק זכויות יוצרים, באופן שאינם חייבים בפיצוי. יתרה מזו, המתנ"ס הציע לנתבעים לתת להם קרדיט, בכך שיציינו שקיבלו השראה ממשחק המפלצות, אך התובעים סרבו לכך. לכן, יש בכך להעיד על תום לבם של הנתבעים.

השופט יהושע רטנר לא שוכנע שהנתבעים הפרו זכויות יוצרים כלשהם של התובעים. זאת למעט בעניין שולי וקטן יחסית (שגם ביחס אליו ספק אם הוא עלה כדי הפרת זכויות יוצרים), של העתקת משפט הפתיחה של המשחק באתר הנתבעים, בו הכיתוב היה זהה לאתר שהקימו התובעים לצורך המשחק, כאשר הנתבעים הסירו את ההפרה מיד כאשר נעשתה פניה אליהם. לפיכך קבע השופט כי יש לראות בכך זוטי דברים או הפרה תמימה, שאינה מזכה בפיצוי.

לפסק הדין המלא לחץ כאן

הערה:
סקירה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.
הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

שיתוף
משרד עו"ד דן חי הוקם בשנת 1991 על ידי עו"ד דן חי ושוכן היום ברמת-גן. המשרד מתמחה בתחומי מיקוד יחודיים כדיני תקשורת, דיני הגנת הפרטיות לרבות מאגרי המידע, דיני לשון הרע, קניין רוחני ודיני ספורט. זאת לצד עיסוקו של המשרד בתחום דיני המקרקעין, דיני חוזים בדגש על חוזים מסחריים, דיני תאגידים (חברות, שותפויות ועמותות), דיני נזיקין וביטוח ודיני עבודה. בכל התחומים פועל המשרד הן בתחום המסחרי והן בהליכים משפטים (לטיגציה). על לקוחות המשרד נמנים חברות קבלניות ויזמיות, רשויות אזוריות ומקומיות, עמותות, משקיעים פרטיים ישראלים וזרים, יזמים, אנשי עסקים, אנשי ציבור וספורטאים מהמוכשרים והמובילים בארץ.