המחוזי מרכז – פרסומות קופצות באינטרנט המכוונות בהתאם לאופי הגולש אינן ספאם

פרסום הקופץ ברשת תוך כדי גלישה והמותאם לגולש לפי היסטוריית הגלישה שלו, אינו דואר זבל החוסה תחת הוראות סעיף 39א לחוק התקשורת. כך פסק לאחרונה (18.9.2014) בית המשפט המחוזי מחוז מרכז, בדחותו בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד שירותי ה-Remarketing  של גוגל. הבקשה הוגשה בטענה כי בדרך פעולה זו מופר ההסדר הקבוע בחוק התקשורת לעניין "דואר זבל" ופגיעה בפרטיותו של הגולש.

שירות הRemarketing-  של גוגל מאפשר למפרסם לכוון פרסומות לגולשים אשר ביקרו בעבר באתר אינטרנט של מפרסם על-ידי השתלת מזהה "עוגייה" אנונימי בדפדפן הגולש מבלי לשמור או להשתמש בפרטיו האישיים של המשתמש. כתוצאה מכך מקבל הגולש פרסומות המותאמות לו, דבר המהווה, לפי הנטען בבקשה, בגדר משלוח של ’דואר זבל’.

השופט פרופ’ עופר גרוסקופף, סבר בהחלטתו כי המקרה דנן מלמד על הקושי הקיים בהסדרה משפטית של המציאות הטכנולוגית המשתנה במהירות הולכת וגוברת כאשר מנגד, הכלים המשפטיים שנוצרו בתחילת המאה ה-20 בלתי מתאימים לטפל בשאלות מסוג זה.

על מנת להגיע להחלטה, פנה השופט לבחון לעומק ולנתח את הגדרת המחוקק של המונח "הודעה אלקטרונית", במסגרת סעיף 30א לחוק התקשורת. לגישתו, בתי המשפט מחויבים בזהירות רבה בבואם לעצב כללים משפטיים העשויים להשפיע על כיוון התפתחותה של רשת האינטרנט. זאת מאחר ואינם מצוידים ביכולת ובניסיון המאפשרים לחזות את כיווני ההתפתחות של העולם הווירטואלי וכי הדרך הראויה לפרשנות המונח, הינה כפי שהמונח נתפס בקרב הציבור הישראלי.

בעולם הווירטואלי, המונח "דואר אלקטרוני" מתייחס למסרים שנשלחים ומתקבלים באמצעות מערכת הכוללת יכולת לקבל, לשלוח ולנהל מסרים. משכך, פרסומות המיועדות למערכת דואר אלקטרוני לא רק חושפות את המשתמש לפרסומת בניגוד לרצונו, אלא הן מטילות עליו את עלות הטיפול בדבר הפרסומת כחלק מניהול מערכת הדואר האלקטרוני שלו. לדעת השופט, הכבדה נוספת זו, היא שמצדיקה את איסור העברת פרסומות באמצעות דואר אלקטרוני ללא קבלת הסכמת המשתמש. פרשנות זו, הובילה את השופט למסקנה, כי בפעולותיה של גוגל לא ניתן לראות משום שיגור דואר אלקטרוני מאחר והפרסומות אינן מטילות על המשתמש את נטל הטיפול בהן ולאחר שיעזוב המשתמש את אתר התוכן בו גלש, הן נעלמות מעולמו באופן אוטומטי ובכך נמנעת ההטרדה אשר החוק ביקש למנוע.

סקירה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

לקריאת פסק הדין המלא לחץ כאן.

שתפו את הפוסט:

Facebook
Twitter
LinkedIn

אחריות דירקטוריון להגנת הסייבר: הרשות להגנת הפרטיות מנחה

הרשות להגנת הפרטיות פרסמה לאחרונה (12.09.2024) הנחייה (מס' 1/2024) המגדירה את תפקיד הדירקטוריון בפיקוח ובאחריות על אירועי סייבר וכחלק מכך פיקוח על אופן השימוש במידע ...

חברת ביוטכנולוגיה ענקית – תשלם 4.5 מיליון דולר לשלוש מדינות בארה"ב בגין אירוע אבטחת מידע

שלוש מדינות בארה"ב הודיעו על תשלום של 4.5 מיליון דולר מחברת Enzo Biochem Inc. – חברת ביוטכנולוגיה (להלן "החברה") שספגה מתקפת כופר באפריל 2023 בשל ...

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות – המדריך

היסטוריה בעולם הפרטיות הישראלי. הכנסת אישרה לאחרונה את תיקון מס' 13, לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981 (05.08.2024) להלן "התיקון לחוק" ו-"החוק", בהתאמה) (אשר נספר בכנסת עקב ...

אושר תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

מליאת הכנסת אישרה (05.08.24) בקריאה שניה ושלישית את תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981. התיקון התקבל לאחר שוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת הקדישה לו ...
דילוג לתוכן