מה נחשב על פי הדין לאנונימי? הסוגיה נדונה לאחרונה על-ידי בית המשפט לענייני משפחה בחיפה, בתביעה כנגד ספר שכתב אדם תחת שם עט בדוי. מאמץ בלתי סביר לחשוף במי מדובר בפרסום, קבע בית המשפט, אינו הופך את הפרסום לכזה, שאינו אנונימי.

בפסק דין מיום 01.06.2021, שפורסם רק לאחרונה (08.07.2021), קבע בית המשפט לענייני משפחה, כי אם רק לאחר מאמץ רב הדורש הצלבות רבות ניתן לזהות כי בספר שפורסם מדובר בתובעת, אין המדובר בפרסום היכול לזהות אותה ומכאן דחה תביעת לשון הרע ופגיעה בפרטיות בגינו, כמו גם בקשה להוצאת צו מניעה כנגד פרסום הספר.

השופטת הילה גורביץ עובדיה נימקה בהחלטה כי "החקירות, ההצלבות והוכחות עליהם הצביעה התובעת כראייה לכך שניתן לקשור בינה לבין הדמות בספר, אינן מסוג הדברים שהיו נעשים על ידי הקורא הסביר וגם קורא סביר המכיר את הצדדים, לא היה עושה כן או מקשר בין הדברים". עוד קבעה השופטת: "הספר נעדר פרטים אישיים באופן שלטעמי מאזן בין הזכות לפרטיות ולשם הטוב לבין חופש היצירה".

לסיכום קבעה השופטת בדחותה את התביעה: "מאחר ולא ניתן לזהות את הצדדים – אלא רק לאחר חקירה, בילוש, דרישה והצלבות, ולא מתוך הכתוב עצמו – איני סבורה כי קמה לתובעת עילה מכוח חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965".

[תלה"מ 44330-02-18 ב' נ' ב']

שיתוף
משרד עו"ד דן חי הוקם בשנת 1991 על ידי עו"ד דן חי ושוכן היום ברמת-גן. המשרד מתמחה בתחומי מיקוד יחודיים כדיני תקשורת, דיני הגנת הפרטיות לרבות מאגרי המידע, דיני לשון הרע, קניין רוחני ודיני ספורט. זאת לצד עיסוקו של המשרד בתחום דיני המקרקעין, דיני חוזים בדגש על חוזים מסחריים, דיני תאגידים (חברות, שותפויות ועמותות), דיני נזיקין וביטוח ודיני עבודה. בכל התחומים פועל המשרד הן בתחום המסחרי והן בהליכים משפטים (לטיגציה). על לקוחות המשרד נמנים חברות קבלניות ויזמיות, רשויות אזוריות ומקומיות, עמותות, משקיעים פרטיים ישראלים וזרים, יזמים, אנשי עסקים, אנשי ציבור וספורטאים מהמוכשרים והמובילים בארץ.