בימים האחרונים הרשתות החברתיות הוצפו בתמונות של חברים ומכרים – בגיל הזקנה. תמונות אלו הן תוצר של עיבוד הנעשה באמצעות אפליקציית FaceApp, אשר משתמשת בטכנולוגיה מתקדמת המעבדת תמונת פנים נוכחית, והופכת אותה לדמות החזויה בגיל מבוגר.
השימוש הפך כה נפוץ עד כי לפי הדיווחים האחרונים הועלו לאפליקציה למעלה מ-80 מיליון תמונות משתמשים מרחבי העולם. תופעה זו מדאיגה במיוחד, מכמה סיבות, אך המרכזית ביניהן היא סוציולוגית-פסיכולוגית. כיצד ייתכן כי מסה כה גדולה של אנשים אשר הביעו התנגדות למסירת פרטים ביומטריים לממשלות שלהם עצמם, מוסרים תמונות פנים שלהם כה בקלות וחוסר זהירות, אך לשם המשחק.
האפליקציה היא בבעלות חברת Wireless Lab, חברה אשר בסיסה בסנט פטרסבורג שברוסיה, ומסקירה מהירה של תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות של האפליקציה – נראה כי החברה רשאית לעשות כמעט כל העולה על רוחה במאגר שנוצר אצלה.
מדיניות הפרטיות היא כאמור הכלי אשר אמור לשקף למשתמשים את הפעולות שיבוצעו על המידע האישי שלהם, ועל כן – היא הכלי היחידי בו ניתן לסקור מה אנו חושבים שעשוי לקרות עם המידע שלנו. מכאן – מומלץ לקרוא אותה לפני שאנו מחליטים להשתמש באפליקציות, לבטח בשביל השעשוע. ציינו מעלה כי תופעת השימוש הרשלני מדאיגה, וזאת בעיקר כיוון שנדמה היה כי נושא הפרטיות עולה מדרגה במודעות הציבורית – כך לאחר הפרסומים הרבים בשנים האחרונות על מחדליהן של חברות ענק כמו פייסבוק וגוגל, ולבטח לאחר הסדר הפשרה עם סכום העתק של 5 מיליארד דולר בעקבות פרשיית קיימברידג' אנליטיקה, אשר גם בה עלה חשד למעורבות של גורמים רוסיים. התפוצה המהירה של השימוש באפליקציה שומטת את הקרקע תחת ההנחה הזו, המודעות הציבורית בטלה בשישים לעומת תמונה משעשעת.
הביקורת כאמור, מופנית בעיקר למשתמשים והצרכנים. העולם הטכנולוגי הוא גלובלי ויש לזכור זאת. החוק המקומי והרשויות לא יכולות להגן על אנשים מפני עצמם, ומבלי שאלו יהיו זהירים – לא תהיה שליטה. מחד, האמור עשוי להעביר צמרמורת קלה, מנגד – ישנה סבירות הגיונית כי המאגר שנוצר כלל לא ישמש למטרות זדוניות. כך או כך, רק הזמן יגיד.